Μήνυμα αντίστασης και αγώνα έστειλαν οι εκπαιδευτικοί Δ.Ε. στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Πέμπτη 11/11/2021 για την ανάδειξη Δ.Σ. στην ΕΛΜΕ Φωκίδας.

Η Αριστερή Ενωτική Μετωπική Παρέμβαση, η ενωτική παράταξη συνεργασίας  δυνάμεων της ριζοσπαστικής και κινηματικής Αριστεράς, ψηφίστηκε από το 45% των καθηγητών, λαμβάνοντας 63 ψήφους έναντι 48 της προηγούμενης ψηφοφορίας.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών συγκέντρωσαν 41 ψήφους , έναντι 34, ενώ οι παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού  υπέστησαν καθίζηση με μείωση  των ψηφοφόρων τους. Πιο συγκεκριμένα, η ΔΑΚΚ, παράταξη που πρόσκειται στη ΝΔ, έλαβε 19 ψήφους έναντι 48 της προηγούμενης ψηφοφορίας και η δήθεν ανεξάρτητη ΑΝΑΦΟΡΑ, δεκανίκι της διοίκησης και κάθε κυβερνητικής απόφασης, 17 έναντι 20.

Το αξιοσημείωτο και ιδιαίτερα ελπιδοφόρο πρώτο μήνυμα αυτών των εκλογών ήταν ότι η συμμετοχή των καθηγητών/τριών σε αυτές παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, παρά την αυταρχική απαγόρευση του Υπουργείου για χορήγηση άδειας, όπως προβλέπεται. 142 εκπαιδευτικοί, έναντι 157 της προηγούμενης ψηφοφορίας, μόνιμοι, νεοδιόριστοι και αναπληρωτές,  με την παρουσία τους και την ψήφο τους μετά τη λήξη των μαθημάτων, διατυμπάνισαν ότι θέλουμε σωματείο μαζικό, συλλογικό και ζωντανό που θα συσπειρώνει τον κλάδο και θα υλοποιεί τις αποφάσεις του, θα αμφισβητεί, θα διεκδικεί, θα αγωνίζεται! Για μια ακόμη φορά, μετά τις εκλογές – παρωδία για τα υπηρεσιακά συμβούλια, οι εκπαιδευτικοί είπαν ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ στον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη ο οποίος στοχεύει στη δημιουργία σωματείων ελεγχόμενων από την εκάστοτε κυβέρνηση, με συνδικαλιστές εντολοδόχους του  υπουργείου, βροντοφώναξαν ότι δεν θέλουμε να παίρνουμε την άδεια κανενός για να γίνουμε μέλη της ΕΛΜΕ, για να κάνουμε συνέλευση, για να απεργήσουμε, για να διαδηλώσουμε.

Το αποτέλεσμα των εκλογών, εξάλλου, αποδεικνύει με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει και ο αγώνας μας συνεχίζεται δυναμικά. Είναι ξεκάθαρη η διάθεση και εντολή που παίρνουμε από τους συναδέλφους να πιάσουμε το νήμα από τον μεγαλειώδη αγώνα που δώσαμε όλη την προηγούμενη περίοδο με τα συντριπτικά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση και την απεργία του Οκτώβρη και να τραβήξουμε μπροστά. Οι συνάδελφοι επιβράβευσαν και συνηγόρησαν και με την ψήφο τους στις θέσεις μας και αυτές τις θέσεις τις αγκάλιασαν και μας στέλνουν το μήνυμα να τις παλέψουμε όλοι μαζί. Τα σχολεία μας δεν θα μετατραπούν σε ιδιωτική επιχείρηση, σε φθηνά, ανταγωνιστικά εκπαιδευτικά ιδρύματα των λίγων, των αποκλεισμών, της αμάθειας, της παιδαγωγικής ασφυξίας και της χειραγώγησης εκπαιδευτικών (και εμμέσως μαθητών). Θα παραμείνουν δωρεάν και δημόσια, και θα χωρούν όλα τα παιδιά και όλους τους εκπαιδευτικούς!

Ο φόβος και οι απειλές δεν πέρασαν, η ποινικοποίηση των αγώνων δεν έκαμψε την ορμή και το πάθος μας για ανατροπή αυτής της καταστροφικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το υπουργείο Παιδείας. Παρά την προσπάθεια του κυβερνητικού συνδικαλισμού στην συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, συνεπικουρούμενοι από τη στάση του προεδρείου της ΟΛΜΕ, να οδηγήσουν τον κλάδο στην  απογοήτευση και την ηττοπάθεια, το μήνυμα που λαμβάνουμε είναι ότι εμείς οι εκπαιδευτικοί της τάξης θα συνεχίσουμε με αξιοπρέπεια και θάρρος να διεκδικούμε, να απαιτούμε, να  οργανώνουμε τον αγώνα μας ως τη νίκη. Ο αγώνας αυτός δεν έχει ημερομηνία λήξης, είναι δίκαιος και θα τον δώσουμε μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία μας. Η προκήρυξη εκ νέου της απεργίας-αποχής από την ΕΛΜΕ και η άσκηση πίεσης στην ΟΛΜΕ να κάνει το ίδιο είναι η θέση μας και αυτή στηρίχτηκε από τους συναδέλφους.

Η απάντηση στην επιτάχυνση των μνημονιακών πολιτικών στην εκπαίδευση και το νέο σχολείο της αγοράς, καθώς και σε όλες τις αντιδραστικές αλλαγές που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, θα έρθει μόνο με την ενωτική, μαχητική, πολύμορφη, δράση των πρωτοβάθμιων σωματείων, μέσα από το συντονισμό των ΕΛΜΕ σε πανελλαδικό επίπεδο και αναλαμβάνοντας οι ίδιες τις διεκδικήσεις  και την πορεία των αγώνων μας. Το σωματείο μάς χρειάζεται όλους. Πιο μαζικά, πιο δυναμικά. Η Αριστερή Ενωτική Μετωπική Παρέμβαση είναι το σχήμα της ενωμένης αριστεράς, της αριστεράς που ενώνεται και ενώνει πάνω σε συγκεκριμένες αρχές, που δεν περιχαρακώνεται αλλά και δεν παραχωρεί. Η στήριξη που εισπράττει από τη μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών αποδεικνύει ότι τέτοιες συνεργασίες μπορούν να εκφράσουν και να οργανώσουν τον συλλογικό αγώνα για τη σωτηρία της δημόσιας εκπαίδευσης, των εργασιακών μας δικαιωμάτων και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας. Σε αυτή την κατεύθυνση, το επόμενο διάστημα, με τη δράση και την παρέμβαση μας, μέσα και έξω από το Δ.Σ. , στοχεύουμε να συμβάλλουμε στην ενεργοποίηση και την οργάνωση όσο το δυνατόν περισσότερων συναδέλφων προκειμένου μαζί να δώσουμε τις μάχες που έχουμε μπροστά μας με όρους νίκης.

 Μπορούμε να ανοίξουμε  τον άλλο δρόμο: δυναμώσουμε τους αγώνες, τη συλλογική δράση, την αλληλεγγύη, την συμβολή στο ριζοσπαστικό παιδαγωγικό ρεύμα.

*Φιλόλογος ΓΕΛ Ιτέας, εκλεγμένη με την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Φωκίδας

Ετικέτες