Δώρο στον εαυτό τους για τα υπερχρεωμένα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Αφού στο όνομα της προπαγάνδας περί «κρατικοδίαιτων», περιέκοψαν κατά το ήμισυ τη δημόσια χρηματοδότησή των κομμάτων και με τον νόμο πλέον επιτρέπονται οι κάθε λογής «χορηγίες», ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν την τελευταία στιγμή, στον νόμο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, τροπολογία, που ψήφισαν μόνοι τους, και η οποία ορίζει το 40% της κρατικής χρηματοδότησης ως «ακατάσχετο και ανεκχώρητο».

Δηλαδή, τα δύο υπερχρεωμένα κόμματα –με τις οφειλές τους να φτάνουν τα 300 εκατ. ευρώ- φρόντισαν να ρυθμίσουν μονομερώς και τα «κόκκινα» δάνειά τους, την ίδια ώρα που «δυσκολεύονται» να φέρουν στη Βουλή ρυθμίσεις για τους χιλιάδες δανειολήπτες που τα σπίτια τους κινδυνεύουν από τις τράπεζες.

Το ίδιο προκλητική είναι η αιτιολόγηση της ρύθμισης. Τα κόμματα, «ως νομικά πρόσωπα δημοσίου σκοπού, χρειάζονται ένα ελάχιστο διασφαλισμένο έσοδο για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους», μας λένε, ενώ με δικό τους νόμο σηκώνουν τις όποιες καταθέσεις από μισθούς, επιδόματα και συντάξεις, αδιαφορώντας πώς θα βγάλουν το μήνα και αν έχουν τα παιδιά τους να φάνε.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση τάχθηκε κατά της τροπολογίας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, δια της Ζωή Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε την «εξόφθαλμη διαπλοκή κομμάτων με το τραπεζικό σύστημα», σημειώνοντας πως «υπάρχει διακριτική μεταχείριση από το τραπεζικό σύστημα, την ώρα που ο απλός πολίτης χειμάζεται από τράπεζες και εισπρακτικές εταιρείες». 

Την τροπολογία, βέβαια, αποδέχθηκε τελικώς ο υπουργός Εσωτερικών και τελικώς υιοθετήθηκε με τις ψήφους μόνο των δυο συγκυβερνώντων κομμάτων. Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν και τα άρθρα για τη χρηματοδότηση από εταιρείες και την ονομαστικοποίηση των κουπονιών.