Ρεπορτάζ από το διήμερο συζητήσεων "Η Αριστερά στο προσκήνιο", κείμενα και βίντεο από εισηγήσεις και παρεμβάσεις που έγιναν.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερο συζητήσεων « Η  Αριστερά στο προσκήνιο» που διοργάνωσαν οι ιστοσελίδες Iskra,Rproject και ο Μαρξιστικός Χώρος Μελέτης και Έρευνας (ΜΑΧΩΜΕ).

Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου που προσήλθε να παρακολουθήσει και να συμμετάσχει - εκατοντάδες γέμισαν την σάλα του Κεραμεικού και τις δύο μέρες – ανέδειξε την ανάγκη που υπάρχει για μια τέτοια πρωτοβουλία. Την διοργάνωση δημόσια και ανοιχτά της συζήτησης όλων των κρίσιμων ζητημάτων που καλείται ν’ αντιμετωπίσει η Αριστερά, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση της Αριστεράς είναι ορατή πιθανότητα. Από την σκοπιά της ριζοσπαστικής αντιμετώπισης των δανειστών, των μονοδρόμων των ευρωπαϊκών διευθυντηρίων, των ντόπιων αστικών δυνάμεων. Διερευνώντας τους όρους μιας νικηφόρας ρήξης και ανατροπής προς όφελος των εργαζόμενων και της λαϊκής πλειοψηφίας. Σε δρόμους σοσιαλιστικής προοπτικής σε Ελλάδα και Ευρώπη. Με την συμμετοχή συντρόφων απ’ όλο το φάσμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Την Πέμπτη 6 Φλεβάρη στην συζήτηση «Ελλάδα – Ευρωζώνη – ΕΕ» πάνω από 300 σύντροφοι/σες παρακολούθησαν τις εισηγήσεις που έκαναν οι Πάνος Κοσμάς, δημοσιογράφος και μέλος της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Σωτήρης, στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Θέμης Τζίμας, νομικός, Γιάννης Τόλιος, μέλος της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ και του ΜΑΧΩΜΕ,  Γιάννος Κατσουρίδης, διευθυντής του ινστιτούτου «Προμηθέας» Κύπρου και τις παρεμβάσεις των Βασίλη Λιόση, εκπαιδευτικού και συγγραφέα, από τον σύλλογο «Γιάννης Κορδάτος»,  Ανδρέα Παγιάτσου από την πρωτοβουλία των 1000 και το Ξεκίνημα καθώς και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή. Την συζήτηση συντόνισε ο Γιάννης Θεωνάς, πρώην ευρωβουλευτής, μέλος της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ και του ΜΑΧΩΜΕ.

Όλοι οι ομιλητές συνέκλιναν στην δυσκολία αν όχι αδυναμία διαπραγμάτευσης μιας κυβέρνησης της Αριστεράς που σκοπεύει να ανατρέψει μνημόνια και πολιτικές λιτότητας, με τους δανειστές και τα ευρωπαϊκά νεοφιλελεύθερα διευθυντήρια, καθώς και στην ανάγκη να εκτιμηθούν όλες οι επιλογές  που θα απαιτήσει μια ρήξη με την ΟΝΕ και την κυρίαρχη άποψη.

Εκτέθηκε μια ποικιλία απόψεων και προσεγγίσεων, ανοίγοντας με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα τα επίδικα ζητήματα, όχι μόνο από την στενά οικονομική σκοπιά αλλά όπως αρμόζει, συνολικά πολιτικά. Ανιχνεύτηκαν δρόμοι και επιλογές εκτός ΟΝΕ και πολιτικές για την άμεση αναστροφή της λιτότητας και της λειτουργίας της οικονομίας προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας και του κόσμου της εργασίας.

Την Παρασκευή 7 Φλεβάρη, σε μια κατάμεστη αίθουσα με περισσότερους  από 500 ακροατές, διεξήχθη η συζήτηση με θέμα «Η Αριστερά στο 21ο αιώνα». Οι  εισηγητές, ο Πέτρος Παπακωσταντίνου, δημοσιογράφος, μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο πανεπιστημιακός και μέλος της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Κουβελάκης και ο Γιώργος Σαπουνάς, μέλος της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Νίκος Γαλάνης από την Παρέμβαση και το Σχέδιο Β, ο Δημήτρης Μπελαντής, συνταγματολόγος και μέλος της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ και ο Αντώνης Νταβανέλλος, μέλος της ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ, που παρενέβησαν στην συζήτηση που συντόνισε η Σόφη Παπαδόγιαννη, μέλος της ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ, προσέγγισαν το ζήτημα στην συγκεκριμένη διάσταση που έχει πάρει στην τρέχουσα «ελληνική συγκυρία».    

Η κυβέρνηση της Αριστεράς ως μεταβατική δυνατότητα για τη σοσιαλιστική προοπτική και η συγκεκριμένη πρόκληση για την Αριστερά στην Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο όλων των ομιλητών. Αναδείχτηκαν οι δυσκολίες και τα προβλήματα καθώς και οι συνακόλουθες απαντήσεις και τα καθήκοντα, στον δρόμο της ανατροπής από μια κυβέρνηση της Αριστεράς που θα έρθει σε σύγκρουση με τα αστικά συμφέροντα, ντόπια και διεθνή και θα διαχειριστεί σε πρώτο χρόνο την αντιπαράθεση με τους δανειστές καθώς και την απαιτούμενη, ενδεχομένως ρήξη.  

Οι εμπειρίες και τα διδάγματα από την ιστορία του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, τα κριτήρια, οι όροι και οι προϋποθέσεις στην ταξική και πολιτική πάλη και πάνω απ’ όλα οι πολιτικές επιλογές της Αριστεράς που αντιμετωπίζει την κυβερνητική πρόκληση συνέθεσαν το πλαίσιο του προβληματισμού.

Η ενεργοποίηση και εμβάθυνση της ζωντανής σχέσης της Αριστεράς με τον κόσμο της εργασίας και τα λαϊκά στρώματα, το μεταβατικό πρόγραμμα, η στρατηγική προσήλωση στην σοσιαλιστική προοπτική  της ενδεχόμενης κυβέρνησης της Αριστεράς που θα κληθεί να εκφράσει μια ιστορική ανατροπή με συνέπειες σε Ελλάδα και Ευρώπη καθώς και η απαραίτητη συγκέντρωση δύναμης όλων των αριστερών δυνάμεων και του κινήματος είναι μερικές από της πτυχές που αναπτύχθηκαν από τους ομιλητές.

Η διήμερη εκδήλωση άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους/ες την παρακολούθησαν και δημιούργησε την υποχρέωση να δοθεί συνέχεια σε μια συγκυρία με κρίσιμες μάχες και την ανάγκη ξεκάθαρων επιλογών από την σκοπιά της ριζοσπαστικής Αριστεράς.  

Η εισήγηση του Γ. Σαπουνά:

Προοπτική κυβέρνησης της Αριστεράς: Πρόκληση για την παραγωγή υποδείγματος

Η εισήγηση του Σ. Κουβελάκη:

«Να δοκιμάσουμε να νικήσουμε!»

Η παρέμβαση του Α. Νταβανέλλου: 

Η Αριστερά στον 21ο αιώνα

Βίντεο:

Η εισήγηση του Πάνου Κοσμά

Η εισήγηση του Πέτρου Παπακωνσταντίνου

Η παρέμβαση του Δημήτρη Μπελαντή

Περισσότερα βίντεο: Διήμερο Iskra-Rproject-ΜΑΧΩΜΕ

Ετικέτες