Συντρόφισσες και σύντροφοι, αποφασίσαμε την αποχώρηση μας από μέλη του συντονιστικού της Ο.Μ. Νίκαιας του ΣΥΡΙΖΑ, για τους ακόλουθους λόγους:

  1. Δεν αναγνωρίζουμε ότι το μέχρι χθες κόμμα μας εκφράζει πλέον τις αρχές μας, τις κοινές μας αποφάσεις και τις προγραμματικές δεσμεύσεις μας απέναντι στον λαό.
  2. Το 3ο Μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είναι ούτε «διαχειρίσιμο», ούτε «υπερασπίσιμο». Η υπογραφή του ήταν μία καταστροφική για τη χώρα αυθαιρεσία. Έχουμε ζήσει τα τελευταία 5 χρόνια σε συνθήκες μνημονιακής διακυβέρνησης και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τα αποτελέσματά της. Πρόκειται για επιβολή άγριας λιτότητας, η οποία αφορά αποκλειστικά τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Όλοι ξέρουμε και το παραδεχόμαστε ότι είναι υποκρισία η «εξυγείανση» της οικονομίας και κοινωνίας. Τα μνημόνια σε Ελλάδα και Ευρώπη αποτελούν μηχανισμό του νεοφιλελευθερισμού για να επιτεθεί αρπακτικά στους λαούς προς όφελος των καπιταλιστών - τραπεζοκρατών. Η εκτίμηση ότι υπάρχουν περιθώρια για φιλολαϊκή πολιτική είναι μια ψευδαίσθηση (απόδειξη γι’ αυτό είναι ότι τα πρώτα εσπευσμένα μέτρα του νέου μνημονίου αφορούσαν τη μείωση συντάξεων, την αύξηση του Φ.Π.Α, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας...).
  3. Η «Πρώτη Φορά Αριστερά» που με τόση λαχτάρα προσδοκούσαμε, εμείς και γενιές αγωνιστών, μας απογοήτευσε πολύ γρήγορα. Από τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη φάνηκε ότι η διάθεση για ρήξη με τους εκβιαστές δεν υπήρχε. Αντίθετα όσο περνούσε ο καιρός  η κυβέρνηση γινόταν όλο και πιο υποχωρητική, όλο και πιο κατευναστική, δίνοντας χρόνο στους «εταίρους», ενώ στράγγιζαν τα τελευταία χρήματα του κράτους στις πληρωμές δόσεων. Είχε αρχίσει να γίνεται εμφανές ότι η κυβέρνηση είχε προσχωρήσει στο δόγμα «πάση θυσία στο ευρώ». Αυτό είχε βέβαια αποφασιστεί αυθαίρετα, ερήμην του κόμματος και κάθε φωνή που υπενθύμιζε τις δεσμεύσεις και τους στόχους μας αντιμετωπιζόταν ως διασπαστική και εχθρική στον κλειστό «πρωθυπουργικό κύκλο». Όσο αυτές οι φωνές αυξάνονταν, άλλο τόσο γινόταν προσπάθεια αποκοπής της κυβέρνησης από το κόμμα, με  αποφυγή των διαδικασιών και του διαλόγου.
  4. Τελικά, φτάσαμε στο αποκορύφωμα των εκβιασμών και ο πρωθυπουργός εξήγγειλε το δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη. Ο λαός έδειξε τη γεναιότητά του απέναντι στην απόλυτη καταστροφολογία των ΜΜΕ. Με το εκκωφαντικό 62% (72% στις φτωχογειτονιές μας) έδειξε το δρόμο της ρήξης με τα μνημόνια και τη λιτότητα. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή απέδειξε ότι είναι πιο έτοιμος και πιο γεναίος από την ηγεσία του. Ο Πρωθυπουργός αποφάσισε, χωρίς να απευθυνθεί στο κόμμα για άλλη μια φορά, να υποχωρήσει και να συμφωνήσει με τους εκβιαστές. Συμφώνησε να εφαρμόσει ένα νέο μνημόνιο πάνω στα ερείπια των προηγούμενων χρόνων. Μας καλεί να συμφωνήσουμε κι εμείς σ’ αυτό. Όλος αυτός ο κόσμος που μάτωσε κυριολεκτικά στους δρόμους, γιατί βλέπει ξεκάθαρα ότι είναι ένας δρόμος χωρίς μέλλον για τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς της Ευρώπης, δε μπορεί να τον ακολουθήσει σ’ αυτή την ολοκληρωτική μετάλλαξη.
  5. Ο Αλέξης Τσίπρας τώρα κατέφυγε στον ύστατο τακτικισμό: την αιφνιδιαστική εξαγγελία εκλογών. Οριστικά πια, αποκαλύπτει ότι ο σεβασμός της εσωκομματικής δημοκρατίας είναι γι’ αυτόν μια ασήμαντη λεπτομέρεια. Δεν αφήνει κανένα περιθώριο στο διάλογο ή έστω σε μια καταγραφή της αντίθετης άποψης στο συνέδριο που ο ίδιος είχε προτείνει. Παίρνει μορφή το όραμά του για ένα αρχηγικό κόμμα, χωρίς τους «ενοχλητικούς». Το σχέδιό του για εκλογές, παρόλα αυτά, έχει την έγκριση των «εταίρων», οι οποίοι ενημερώθηκαν πριν απ’ όλους.

Εμείς δηλώνουμε ότι δε μπορούμε να παραμείνουμε μέσα σε μια τέτοια κατάσταση. Δεν αποστρατευόμαστε όμως. Έχουμε κάνει την επιλογή του Αγώνα και την αντίσταση στη μνημονιακή βαρβαρότητα. Καλούμε παλιούς και νέους Συντρόφους να συνεχίσουν να δίνουν το «παρών» στους δρόμους, στα κινήματα αλληλεγγύης και διεκδίκησης, μέσα και έξω από τη Βουλή, μαζί με συντρόφους βουλευτές που παραμένουν συνεπείς. Καλούμε σε συστράτευση και ενότητα για τις πραγματικές ανάγκες του Λαού.

Νίκαια 24 Αυγούστου 2015

Χαραλαμπίδου Κούλα (μέλος συντονιστικού Ο.Μ. Νίκαιας)
Χαβέλας Θύμιος (μέλος συντονιστικού Ο.Μ. Νίκαιας)
Φαζάκης Στέλιος (μέλος συντονιστικού Ο.Μ. Νίκαιας)

Ετικέτες