Ο ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνει το μνημονιακό του προφίλ και σχηματίζει προεδρείο στην κορυφαία συνδικαλιστική συνομοσπονδία του Δημοσίου, την ΑΔΕΔΥ, με τις ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥΠ (πρώην ΠΑΣΚ) και την πρώην ΠΑΣΚ στους ΟΤΑ (ΔΗΜ/ΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ).

Ένα χρόνο μετά το τελευταίο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ (Δεκέμβριος 2016), αφού απέτυχαν οι προσπάθειες της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ (ΕΑΕΚ, που ήδη περιελάμβανε πρώην συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ) να έχει αριστερό άλλοθι, με τη συμμετοχή στο προεδρείο και των παρατάξεων της αριστεράς (ΜΕΤΑ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΠΑΜΕ), η μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ «δεν κρατιόταν άλλο» και κατέληξε στην πολύ «φυσιολογική συμμαχία» με τη δεξιά, το ΠΑΣΟΚ και τις παραφυάδες τους.

Οι ίδιες πολιτικές οδηγούν και στις αντίστοιχες συμμαχίες και στα συνδικαλιστικά όργανα.

Ήδη στη βουλή, η ΝΔ είχε ψηφίσει την απεργοσπαστική τροπολογία Γεροβασίλη, για την «αξιολόγηση» των Δημοσίων Υπαλλήλων (Δ.Υ.) και την αντισυνταγματική απαγόρευση για συμμετοχή των απεργών στις κρίσεις για θέσεις προϊσταμένων.  

Η ΑΔΕΔΥ βαδίζει στα χνάρια της ΓΣΕΕ, αν και αυτό θα κριθεί στο κίνημα και θα εξαρτηθεί και από τη στάση της Αριστεράς.

Δείγματα μπλοκαρίσματος απεργιακών κινητοποιήσεων και κατώτερου πλαισίου αγώνα ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα, παράλειψη προβληματικών μέτρων για τους εργαζόμενους από τις ανακοινώσεις της ΑΔΕΔΥ, δυσκολίες στην έκφραση συμπαράστασης και αλληλεγγύης σε διωκόμενους αγωνιστές, βιώνουμε στις τελευταίες συνεδριάσεις των οργάνων της ΑΔΕΔΥ, από το συνδικαλιστικό μνημονιακό φράγμα που είχε σχηματιστεί, άτυπα μέχρι χτες, από τις δυνάμεις ΔΑΚΕ-π.ΠΑΣΚ-ΕΑΕΚ(ΣΥΡΙΖΑ)-ΑΝΑΤΡΟΠΗ (παράταξη Μπαλασόπουλου, π. ΠΑΣΚ-ΟΤΑ).

Όπως εύστοχα αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση του ΜΕΤΑ (εδώ): «Η ‘τριμερής συμφωνία’ του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΑΔΕΔΥ αποκαλύφθηκε και με τη στάση που κράτησαν στις προτάσεις για το πρόγραμμα δράσης μπροστά στην γ’ αξιολόγηση. Εκεί οι δυνάμεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥΠ (π. ΠΑΣΚ) και Ενωτική Αγωνιστική Εκκίνηση (ΕΑΕΚ), κατέστησαν σαφές ότι η συμφωνία τους για την εκλογή προεδρείου περιλαμβάνει και την κοινή τους προσπάθεια για πλήρη αδρανοποίηση της ΑΔΕΔΥ, καθώς και την ακύρωση των όποιων θετικών βημάτων, σε επίπεδο στόχων και προσανατολισμού, έκανε η Συνομοσπονδία τα προηγούμενα χρόνια».

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η ΑΔΕΔΥ δεν είχε εκλεγμένο προεδρείο, γιατί καμιά δύναμη της Αριστεράς δεν ήθελε να εγκλωβιστεί σε αποφάσεις στήριξης μνημονιακών και αντεργατικών μέτρων, δεν ήθελε να συμπράξει με τις μνημονικές δυνάμεις των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και να συνδέσει τη δράση της μ’ αυτές, ειδικά σε έναν χώρο όπως το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των Δημοσίων Υπαλλήλων, που θεωρητικά υποστηρίζει (ή θα έπρεπε να υποστηρίζει) τα συμφέροντα των εργαζομένων-μελών του και όχι των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου.

Αυτά ήταν τα χρόνια που η ΑΔΕΔΥ αναβαθμίστηκε στα μάτια των μελών της, έδειξε βελτίωση της στάσης της, έβγαλε καλύτερες ανακοινώσεις και ανέκτησε κάποιο μέρος από το χαμένο κύρος της. Χωρίς τέτοιο προεδρείο η ΑΔΕΔΥ ήταν καλύτερη!

Η προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στο μνημονιακό μπλοκ τον έβγαλε από το άθροισμα των παρατάξεων της Αριστεράς, τον ενέταξε στο αντίπαλο συμμαχικό σύνολο, μαζί με τη δεξιά και το ΠΑΣΟΚ και στις 16/1/2018, αυτό επισημοποιήθηκε και επισφραγίστηκε, στο προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

Η Αριστερά θα μπορούσε να έχει ανακόψει αυτήν την εξέλιξη ή έστω να έχει περιορίσει σημαντικά τις συνέπειές της, αν είχε εγκαταλείψει το σεχταρισμό κι είχε επιλέξει την κοινή δράση, αντί για τα ξεχωριστά κατεβάσματα και τις ξεχωριστές προτάσεις (που όμως δεν υποστηρίζονται από ξεχωριστή επιχειρηματολογία και ανάλυση, κάτι που αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει λόγος ουσίας για το μη συντονισμό όλων μας).

Εξάλλου, σε όποια σοβαρά ζητήματα η Αριστερά κινήθηκε στοιχειωδώς από κοινού (ακόμα και…άθελά της), ή έστω παράλληλα, όπως στο αίτημα ένταξης των συμβασιούχων στην ΑΔΕΔΥ (στο συνέδριο, που κατάφερε να φτάσει στο 70% υποστήριξης από τους συνέδρους), στην «αξιολόγηση» των Δ.Υ και στην πρόσφατη απεργία της 12/1 (που πραγματοποιήθηκε μερικώς μεν, χωρίς τη στήριξη από κανένα θεσμικό συνδικαλιστικό όργανο, δε), υπήρξαν θετικά αποτελέσματα στην πράξη.

Η δυσμενής εξέλιξη στο προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, δεν θα μας πτοήσει στη δράση, γιατί η «αληθινή» ζωή και ιδιαίτερα στους χώρους δουλειάς δεν είναι αποδεκτό να είναι αυτή που μας έχουν επιβάλλει κυβερνήσεις-ΣΕΒ-δανειστές, με την αμέριστη βοήθεια των συνδικαλιστών των ΣΥΡΙΖΑ-ΔΑΚΕ-π.ΠΑΣΚ.

Υπογραμμίζουμε από την ανακοίνωση του ΜΕΤΑ:

 «Το ΜΕΤΑ θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις για να ακυρωθούν τα σχέδια του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού. Θα συνεχίσει και θα εντείνει τις προσπάθειές του, καλώντας όλες τις αγωνιστικές και ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος για από κοινού παρεμβάσεις στα Εργατικά Κέντρα της ΓΣΕΕ,  Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδίες και Πρωτοβάθμια Σωματεία, για το επόμενο διάστημα, για τη συγκρότηση ενός ταξικού πόλου μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, με στόχο την ΑΝΑΤΡΟΠΗ των πολιτικών της Κυβέρνησης – Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΔΝΤ και Κεφαλαίου».

* Μέλος του ΓΣ ΑΔΕΔΥ