Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν με τη συμπλήρωση 4 χρόνων μνημονίου και μία ακριβώς εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές.

Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε κάθε νομοθετικό τέχνασμα προκειμένου να αποτρέψει την έκφραση της λαϊκής οργής απέναντι στη βίαιη αφαίρεση κεκτημένων δεκαετιών, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για τον αριθμό των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων λίγες ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών, αυξάνοντας έτσι τον έλεγχο των κομματικών και πελατειακών μηχανισμών στην αυτοδιοίκηση και επενδύοντας στον αποχρωματισμό της. Πλέον η κυβέρνηση έχει ποντάρει την επιβίωσή της στη μία εβδομάδα που μεσολαβεί ανάμεσα στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, ώστε να διαμορφώσει κλίμα εμπέδωσης του «success story» και ήττας της Αριστεράς. Γι’ αυτό και οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές όχι μόνο δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ανταγωνιστικά με τη συνολική προσπάθεια που κάνει ο λαός μας και ο ΣΥΡΙΖΑ για να απαλλαγούμε από τα μνημόνια λιτότητας, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστούν ως απαραίτητος σταθμός γι’ αυτή την ανατροπή. Υπάρχει όμως και ένας «πραγματικός» λόγος που οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς συνολικότερα πρέπει να επενδύσουν στην ανατροπή σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, και αυτός δεν είναι άλλος από τα διακυβεύματα των δικαιωμάτων της κοινωνικής πλειοψηφίας που ζει και εργάζεται στις πόλεις. 

Άλσος

Στον Δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, το φυσικό στολίδι του Άλσους, έκτασης 423 στρεμμάτων, βρίσκεται πλέον σε μεγάλο κίνδυνο. Οι προηγούμενες διοικήσεις του δήμου σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση από την κυβέρνηση οδήγησαν το Άλσος σε εγκατάλειψη και στην απαξίωσή του σε μεγάλα τμήματα της τοπικής κοινωνίας. Όπως και με κάθε δημόσιο αγαθό που απαξιώθηκε σκόπιμα και συστηματικά από την εξουσία, τώρα μέσω του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας/Αττικής/Θεσσαλονίκης το Άλσος προτείνεται να μετατραπεί από «αναδασωτέα και δασική έκταση» σε «μητροπολιτικό πάρκο» με «ζώνες ειδικών χρήσεων». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την τσιμεντοποίηση και τη συρρίκνωση του δάσους, αφού αίρεται ο συνταγματικά προστατευόμενος δασικός του χαρακτήρας και δίνεται η δυνατότητα για τη δημιουργία «αθλητικών, κοινωνικών και πολιτιστικών» κατασκευών εντός του.

Γήπεδο

Την ίδια στιγμή, το δίκαιο αίτημα των φιλάθλων της ΑΕΚ για κατασκευή γηπέδου στην ιστορική της έδρα στη Νέα Φιλαδέλφεια, κάτι που αποτελεί θέση και της παράταξής μας από την ίδρυσή της, συναντιέται από επιχειρηματικά συμφέροντα που επιδιώκουν αυτό να γίνει εις βάρος του Άλσους. Στο σχέδιο νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα τέλη Φλεβάρη για την κατασκευή του γηπέδου αφαιρούνται περίπου 6 στρέμματα δασικής έκτασης. Ως «Δύναμη Πολιτών» επιμένουμε στην κατασκευή του γηπέδου στο χώρο των 26,6 στρεμμάτων που έχει παραχωρηθεί στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ από το 1934 και θεωρούμε πως το γήπεδο πρέπει και μπορεί να γίνει στο χώρο που βρισκόταν, χωρίς να είναι απαραίτητη η συρρίκνωση του δάσους. Η ΑΕΚ πρέπει να αποκτήσει γήπεδο και αυτό πρέπει να γίνει με σεβασμό στους πολεοδομικούς κανόνες, το περιβάλλον και το Σύνταγμα και στην πόλη συνολικά. Επειδή μάλιστα γίνονται προσπάθειες από διάφορες πλευρές το θέμα του γηπέδου να αξιοποιηθεί πολιτικά και να διαμορφώσει κριτήριο ψήφου για τις επερχόμενες εκλογές, εμείς αρνούμαστε να υποκύψουμε σε τέτοιες λογικές προσεταιρισμού ψήφων. 

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας, για την απόκρουση της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του δήμου και της μετατροπής του σε φορομπηχτικό μηχανισμό, για την αναχαίτιση του φασισμού, καθώς και για την ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών μέσα από συμμετοχικές συλλογικές διαδικασίες. 

*Ο Άρης Βασιλόπουλος είναι υποψήφιος δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας με τη «Δύναμη Πολιτών»