Η πλειοψηφία των Ρώσων θέλουν πίσω στη Σοβιετική Ένωση.

Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ερευνητικό πρακτορείο Levada Cehter, οι Ρώσοι σε ποσοστό 56% δηλώνουν ότι η κατάρρευση της ΕΣΣΔ δεν έπρεπε να συμβεί, έναντι 28% που δηλώνουν πως η κατάρρευση καλώς έγινε.

Στην ερώτηση αν επιθυμούν την αποκατάσταση του σοβιετικού κράτους, το 58% απάντησε θετικά, με το 14% να δηλώνει μάλιστα πως ένα τέτοιο σενάριο είναι δυνατό αυτή τη στιγμή. Βέβαια το 44% δήλωσε ότι είναι ανέφικτη η επιστροφή στη σοβιετική δημοκρατία αν και επιθυμητή.

Όπως σημειώνεται από το Levada Center η νοσταλγία των Ρώσων για την Σοβιετική Ένωση είναι σήμερα υψηλότερη σε σχέση με πέντε χρόνια νωρίτερα, ωστόσο απέχει πολύ από το μέγιστο ποσοστό 75% που είχε καταγραφεί το 2000!

Φορολογικοί παράδεισοι

Στις offshore παγκόσμια βρίσκονται κρυμμένα 21 με 32 τρις δολάρια, μας πληροφορεί η ιστοσελίδα  Bankingnews.gr. Τα τελευταία 20 χρόνια οι φορολογικοί παράδεισοι έχουν αυξηθεί περίπου 400% ενώ με βάση εκτιμήσεις τα κεφάλαια που προστατεύουν σε σχέση με το παρελθόν έχουν αυξηθεί 10.000%.

Λεφτά υπάρχουν!! Αλλά οι φορολογικοί έλεγχοι οι οποίοι είναι θεσμοθετημένοι από τα αστικά κοινοβούλια δεν πρόκειται ποτέ να συλλάβουν τους “νόμιμα” φοροδιαφεύγοντες. Μόνο η θέσπιση του εργατικού ελέγχου σ' όλη την έκταση των επιχειρήσεων μπορεί να συλλάβει στο ακέραιο τη φορολογητέα ύλη. Και γι αυτό είναι αναγκαίως ο Σοσιαλισμός τώρα όσο ποτέ άλλοτε!!

Τα αδιέξοδα του καπιταλισμού

Η εταιρεία επενδυτικών μελετών Phoenix Capital μας ενημερώνει ότι: Όταν η επόμενη κρίση χτυπήσει σχεδόν τίποτα δεν θα μπορέσει να την σταματήσει. Γιατί οι κεντρικές τράπεζες ομολογούν ότι η ποσοτική χαλάρωση δεν μπορεί να δημιουργήσει ανάπτυξη ότι έχουν χάσει την ικανότητα τους να παράγουν  κάτι που έστω να μοιάζει με ανάπτυξη.

Τα παραδείγματα είναι αποκαλυπτικά:

Η τράπεζα της Ιαπωνίας ξεκίνησε την πρώτη ποσοτική χαλάρωση το 2001!! Και, οι ρυθμός ανάπτυξης δεν θα ξεπεράσει το 2016 0,5%. Γενικά ουδέποτε οι ρυθμοί ανάπτυξης της Ιαπωνίας από το 2001 πλησίασαν έστω και λίγο τους ρυθμούς του Ιαπωνικού θαύματος της μεταπολεμικής περιόδου.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ξεκίνησε το πρώτο πρόγραμμα ποσοτικής  χαλάρωσης της το 2008 και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το 2015. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Οι κεντρικές τράπεζες δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την κρίση του 2008, η οποία συνεχίζεται με χαμηλούς ρυθμούς μέχρι και σήμερα, κατάφεραν βέβαια να μετριάσουν το βάθος της... και αυτό όταν ακόμα είχαν τα περιθώρια για μειώσεις επιτοκίων και μεγάλης κλίμακας προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, ως πιθανά πυρομαχικά για την αντιμετώπιση των κρίσεων στις αγορές.

Αυτή τη φορά.

1. Ο κόσμος έχει 20 τρις δολ μεγαλύτερο χρέος από το 2008.

2. Οι εταιρείες είναι πιο μοχλευμένες (έχουν περισσότερα χρέη και ανοίγματα) σε σχέση με το 2008.

3. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη ρίξει 14 τρις δολ σε προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ έχουν υιοθετήσει μηδενικά ή και αρνητικά επιτόκια.

Συμπέρασμα: Απλούστατα το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι σε χειρότερη κατάσταση από ότι ήταν το 2008. Παρ' όλα αυτά αν δεν ανατραπεί θα βρει τρόπο να επιβιώσει πάνω στα κόκκαλα των λαϊκών μαζών.

Για το προσφυγικό

Ο ΟΗΕ αναζητά 15 δις δολάρια για να χρηματοδοτήσει προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας, είτε για πρόσφυγες πολέμων είτε για θύματα φυσικών καταστροφών είτε για μεγάλες κατηγορίες ανθρώπων που βρίσκονται σε απόλυτη φτώχεια.

Στις μέρες μας έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις το προσφυγικό-μεταναστευτικό του οποίου την αντιμετώπιση κατά παράβαση όλων των συνθηκών γραπτών και άγραφων αρνούνται να χρηματοδοτήσουν πολλές κυβερνήσεις και μάλιστα όπως όλοι γνωρίζουμε υψώνουν και φράκτες! Ή υπάρχει υποχρηματοδότηση με αποτέλεσμα να οι πρόσφυγες-μετανάστες να ζουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κάτω από άθλιες συνθήκες.

Και γεννιέται το ερώτημα: Μήπως λόγω της κρίσης  δεν υπάρχουν λεφτά; Η απάντηση είναι: Λεφτά υπάρχουν! Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο παγκόσμιος πλούτος μεταπολεμικά οκταπλασιάστηκε, ενώ ο πληθυσμός της γης την ίδια περίοδο αυξήθηκε δυόμισι φορές, το πρόβλημα βρίσκεται στην ανισοκατανομή του πλούτου και στο γεγονός ότι οι κατέχοντες προτιμούν να βλέπουν τον κόσμο να πεθαίνει  παρά να βάλουν το χέρι στη τσέπη.

Για να μιλήσουμε για την ΕΕ, στην περιοχή αυτή της Γης αναλογεί περίπου το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού και περίπου το 30% του παγκόσμιου πλούτου! Για να σώσουν τις τράπεζες από την κρίση του 2008 δαπάνησαν 1,5 τρις ευρώ!

Το κεφάλαιο δεν σταματάει μπροστά στον ανθρώπινο πόνο αυγαταίνει από τον ανθρώπινο πόνο, πολλαπλασιάζεται, ζει. Και συγκεκριμένα για να δημιουργεί πρόσφυγες με τους πολέμους που κάνει δαπανά ημερησίως 5 δις δολάρια σε πολεμικές δαπάνες, με το ποσό των τριών ημερών θα μπορούσε ο ΟΗΕ να έχει τα 15 δις για τα προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας. Βέβαια δεν μπορούμε να μην το αναφέρουμε ότι ο ΟΗΕ ο οργανισμός που έχει σαν βασικό στόχο του την αποτροπή των πολέμων έχει αποτύχει, γιατί κυριαρχούν σ' αυτό οι ιμπεριαλιστές!! Και το να περιμένει κανείς από τον ΟΗΕ να αποτρέπει τους πολέμους είναι: Σαν να ζητάς από ιδιοκτήτη μπουρδέλου να κανει μαθήματα ηθικής σε κατηχητικό σχολείο!! Είναι ο καπιταλισμός .....