Νέα συγκέντρωση γιατρών και εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ, στο κατάστημα Ζωγράφου, το πρωί της Δευτέρας 9/12.

Έξω από το κατάστημα του ΕΟΠΥΥ, στου Ζωγράφου, συγκεντρώθηκαν το πρωϊ γιατροί και εργαζόμενοι του Οργανισμού, στο πλαίσιο των πολυήμερων απεργιακών τους κινητοποιήσεων, ενάντια στο κυβερνητικό σχέδιο για διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στο πλευρό τους βρέθηκαν αρκετοί κάτοικοι (ανάμεσά τους πολλοί συνταξιούχοι) και φορείς της περιοχής, ο δήμαρχος της πόλης και δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και μέλη οργανώσεων και κομμάτων της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ). 

Την ίδια ώρα, όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα σχετικά με την επιχείρηση "εξολόθρευσης" των δημόσιων δομών υγείας.  Με επικεφαλής του αντικοινωνικού μένους τον ακροδεξιό υπουργό Υγείας, αναμένεται το σύνολο του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ (περίπου 10.000 - 5.765 γιατροί, 2.841 υγειονομικό προσωπικό και 1.373 διοικητικοί υπάλληλοι) να μπει σε καθεστώς διαθεσιμότητας άμεσα. 

Το σχέδιο προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2014 ο ΕΟΠΥΥ θα είναι αγοραστής υπηρεσιών υγείας από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι ο Οργανισμός δεν θα παρέχει ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες, παρά μόνο θα αγοράζει. 
Οι υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ συγχωνεύονται τόσο μεταξύ τους, όσο και με τα Κέντρα Υγείας και μεταφέρονται στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ). Η εξέλιξη αυτή σημαίνει για τους ασφαλισμένους μεγάλες αναμονές για τη διενέργεια εξετάσεων, εκτός κι αν επιλέξουν τον ιδιωτικό τομέα, όπου θα καταβάλουν 15% συμμετοχή. Η Ομοσπονδία του κλάδου συνεχίζει τις κινητοποιήσεις έως και την Παρασκευή, ενώ το προεδρείο της ΠΟΣΕΥΠ - ΕΟΠΥΥ συνεδριάζει σήμερα, Δευτέρα. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί πανυγειονομική 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας, στις 12:00.    Η μάχη των υγεινομικών, που ήδη συναντάει την αλληλεγγύη της πλειοψηφίας του κόσμου, είναι μάχη για τη διάσωση της δημόσιας υγείας, μάχη για την πρόσβαση των φτωχών και των συνταξιούχων στην περίθαλψη και στο φάρμακο. Ο αγώνας αυτός μπορεί και πρέπει να νικήσει. Με συντονισμένες-δυναμικές και ενωτικές δράσεις των σωματείων, των επιτροπών κατοίκων και της Αριστεράς, η απεργία των υγειονομικών να γίνει υπόθεση όλης της κοινωνίας και βήμα για την ανατροπή της συγκυβέρνησης και των πολιτικών ισοπέδωσης του κοινωνικού κράτους, που απειλούν ανοιχτά τις ζωές μας. 


Ετικέτες