Ο νέος υπουργός Εξωτερικών έχει καταφέρει μέσα σε 5 μόλις ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του να εκδώσει τρεις ανακοινώσεις με τις οποίες καταδικάζει βίαιες ενέργειες τζιχαντιστών στη Μ. Ανατολή.

Πρόκειται για την επίθεση εναντίον στρατιωτικής βάσης στο Σινά της Αιγύπτου, καθώς και για τις απάνθρωπες εκτελέσεις ενός Ιάπωνα και ενός Ιορδανού πιλότου από τον ISIS στη Συρία. Δυστυχώς, στις ανακοινώσεις διακρίνεται ευκρινώς ότι και η νέα ηγεσία του υπουργείου, παρότι αριστερή, έχει «καταπιεί» σχεδόν αμάσητο όλο το σενάριο του δυτικού ιμπεριαλισμού περί «πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία». 

Ο νέος υπουργός είναι τόσο καταρτισμένος που αποκλείεται να μη γνωρίζει τα εξής:

Α) Το καθεστώς της Αιγύπτου είναι μια στρατιωτική χούντα, η οποία έχει δολοφονήσει, φυλακίσει και βασανίσει χιλιάδες πολιτικούς της αντιπάλους. Είναι το προϊόν της αντεπανάστασης ενάντια στην εξέγερση της πλατείας Ταχρίρ. Ανάμεσα στα θύματα του καθεστώτος είναι ακόμη και δυτικοί δημοσιογράφοι (όπως ο Peter Greste ο οποίος  αποφυλακίστηκε πολύ πρόσφατα, αλλά του οποίου οι Αιγύπτιοι συνάδελφοι στο Al Jazzera παραμένουν φυλακισμένοι και με βαριές κατηγορίες). Επίσης θύματα είναι και πολλοί αριστεροί σοσιαλιστές όπως η νεαρή ποιήτρια Σαϊμά Αλ Σαμπάγκ, την οποία το καθεστώς δολοφόνησε στις 24 Γενάρη κατά τη διάρκεια διαδήλωσης που γινόταν για τα τέσσερα χρόνια από την εξέγερση. Η Σαϊμά ήταν μέλος της Σοσιαλιστικής Λαϊκής Συμμαχίας, αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των εργατών στην περιοχή της Αλεξάνδρειας και είχε ένα εξάχρονο γιο, τον Μπιλάλ. Η Σαϊμά ήταν συντρόφισσά ΜΑΣ και το ΜΑΣ περιλαμβάνει όλη την ελληνική Αριστερά.

Γι’ αυτό ελπίζουμε ότι δεν ήταν σε γνώση του νέου υπουργού το πλήρες περιεχόμενο της ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ της 30/1, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε πως «η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερός υποστηρικτής της Αίγυπτου, η οποία είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας για όλη την Ανατολική Μεσόγειο και τον αραβικό κόσμο»!

Επίσης πρέπει να επισημάνουμε και το εξής: Απέναντι στο στρατιωτικό καθεστώς διάφορες τζιχαντιστικές οργανώσεις διεξάγουν ένοπλο αγώνα. Το ότι οι ίδιες είναι βάρβαρες δεν αθωώνουν καθόλου τον αιματοβαμμένο Αιγύπτιο δικτάτορα Σίσι. Οι επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους είναι καθ’ όλα «νόμιμες» σε ένα πόλεμο –και η επίθεση στο Σινά ήταν μια τέτοια επίθεση, η οποία οδήγησε στο θάνατο στρατιωτικών και αστυνομικών. Το να καταδικάζεις τη μια πλευρά ενός πολέμου (και μάλιστα την ασθενέστερη) σημαίνει ότι παίρνεις θέση υπέρ της άλλης (ειδικά αν δεν μιλάς για τα θύματα της χούντας).

Β) Αντίστοιχη περίπτωση είναι και αυτή του Ιορδανού πιλότου. Ο τρόπος της εκτέλεσης και η δημοσιοποίησή της είναι φρικαλέες πράξεις –όπως φρικαλέες πράξεις γίνονται σε κάθε πόλεμο. Όμως η δυτική ιμπεριαλιστική συμμαχία (στην οποία συμμετέχει η Ιορδανία) αφού στήριξε, εξόπλισε και χρηματοδότησε τον ISIS, τώρα με κροκοδείλια δάκρυα βομβαρδίζει τις θέσεις του. Δηλ. όπως και στους άλλους πολέμους, δολοφονεί βασικά αθώους πολίτες, όπως μαρτυρούν και τα διεθνή ΜΜΕ. Ο Ιορδανός πιλότος (όπως και οι Αιγύπτιοι στρατιωτικοί), γνώριζε τι διαπράττει και συνεπώς σε ποιους κινδύνους έμπαινε.

Όμως στην περίπτωση της Ιορδανίας (το καθεστώς της οποίας δεν κάνει το λάθος του ISIS να δημοσιοποιεί τις εκτελέσεις των αντιπάλων του), υπάρχει και κάτι ακόμη: Η βάρβαρη και απολίτιστη απάντηση, μετά την εκτέλεση του πιλότου. Τα ξημερώματα της Τετάρτης οι Ιορδανοί κρέμασαν δύο φυλακισμένους Ιρακινούς ως αντίποινα (!) για την εκτέλεση του πιλότου. Επρόκειτο για μία γυναίκα που κατηγορείτο ότι ΘΑ έκανε επίθεση αυτοκτονίας και έναν άνδρα που κατηγορείτο ότι ήταν μέλος της Αλ Κάιντα. Εκτός από εγκληματική καουμπόικη ενέργεια μιας –υποτίθεται- οργανωμένης έννομης τάξης, η πράξη αυτή είναι σίγουρο ότι θα μεγαλώσει τον κύκλο της βίας και θα νομιμοποιήσει τα νέα εγκλήματα του ISIS στη Συρία.

Εν κατακλείδι ελπίζουμε ότι στο μέλλον το ελληνικό ΥΠΕΞ θα καταδικάσει, τουλάχιστον εξίσου, όλα τα εγκλήματα. Ότι δηλ. θα εκδώσει ανακοινώσεις για τις πολύ συχνές επιθέσεις αμερικανικών τηλεκατευθυνόμενων αεροπλάνων στο εσωτερικό μιας σειράς κυρίαρχων χωρών. Οι επιθέσεις αυτές υποτίθεται ότι στρέφονται ενάντια σε τρομοκράτες ή «τρομοκράτες», αλλά κυρίως δολοφονούν αθώους αμάχους. Σύμφωνα με την «Guardian» εκτός από τις άπειρες επιθέσεις εντός του Ιράκ και του Αφγανιστάν, στον υπόλοιπο κόσμο οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει 500 τέτοιες επιθέσεις που οδήγησαν σε 3.670 θανάτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, μέχρι το Νοέμβρη του 2014, τα αεροπλάνα αυτά είχαν δολοφονήσει 1.147 ανθρώπους στην προσπάθεια να εκτελέσουν μόλις 41 τρομοκράτες. Οι περισσότεροι νεκροί είναι κυρίως γυναίκες και παιδιά. Μόνον στο Πακιστάν έχουν δολοφονηθεί 142 παιδιά από τις επιθέσεις αυτές. Δύο τέτοιοι βομβαρδισμοί είχαν στόχο τον αρχηγό της Αλ Κάιντα, Αλ Ζαουάχρι. Ο ίδιος είναι ακόμη ζωντανός, αλλά δεν είχαν την ίδια τύχη 76 παιδάκια και 29 άμαχοι ενήλικοι τους οποίους ξεπάστρεψαν τα αεροπλάνα.

Είναι προφανές ότι είναι ακριβώς αυτές οι επιθέσεις (τις οποίες δεν καταδικάζει κανένα δυτικό ΥΠΕΞ) που επιτρέπουν στον ISIS και στην Αλ Κάιντα να στρατολογούν χιλιάδες μαχητές μέσα από την ανεξάντλητη λαοθάλασσα εξοργισμένων νεολαίων του μουσουλμανικού κόσμου.

Είναι επίσης προφανές ότι εμείς ως αριστεροί δεν μπορούμε να θρηνούμε επιλεκτικά τα θύματα και να καταγγέλλουμε επιλεκτικά τα εγκλήματα. Ούτε να κάνουμε πως αγνοούμε τις αιτίες των εγκλημάτων.